THOR: LOVE AND TUNDER TIDAK AKAN TERLEPAS DI MALAYSIA

KUALA LUMPUR – Filem Marvel Thor: Love And Thunder tidak akan ditayangkan di Malaysia, selepas beberapa minggu tidak menentu mengenai tayangannya.

Pengendali pawagam Malaysia Golden Screen Cinemas menyiarkan berita itu di suapan media sosialnya pada Khamis (28 Julai), menulis: “Pelanggan yang dihormati, harap maklum bahawa Disney telah mengemas kini bahawa Thor Love and Thunder keluaran Marvel Studios tidak akan dikeluarkan di Malaysia selepas semua. Kami menghargai kesabaran anda dan kami memohon maaf atas sebarang kesulitan yang berlaku.”

Ia berakhir dengan rayuan lidah: “Sila beli barang dagangan kami, OK.”

Ansuran keempat Thor, yang dibintangi oleh Chris Hemsworth dan Natalie Portman, pada asalnya dijadualkan untuk dikeluarkan pada 7 Julai tetapi kemudiannya ditangguhkan.

Diarahkan oleh Taika Waititi, filem itu telah meraih AS$685 juta (S$945 juta) di box office global, menurut portal hiburan Variety.

Pada Jun, satu lagi filem Disney, Lightyear, telah dibatalkan di Malaysia selepas pihak berkuasa penapisan negara itu meminta pemotongan filem itu, difahamkan termasuk ciuman sejenis, untuk filem itu ditayangkan. Disney enggan membuat pemotongan.

Disney tidak memberikan sebarang komen mengenai Thor tetapi mengesahkan kepada Variety bahawa pihak berkuasa penapisan sekali lagi meminta pemotongan, yang mana studio itu memilih untuk tidak membuat.

Sebab-sebab pemotongan yang diminta tidak jelas, menurut Variety, yang mengatakan beberapa pengulas Malaysia telah menunjukkan kebogelan ringkas filem itu dan kecenderungan LGBTQ tersirat beberapa watak sekunder.