Penyokong setia Ireland Utara cemas apabila ratu 'teguh' berlalu

BELFAST (Reuters) – Para penyokong setia meletakkan bunga di tepi mural besar Ratu Elizabeth muda di sudut British yang sengit di Belfast barat, melihat kembali apa yang mereka lihat sebagai masa lalu yang gemilang, dan menantikan apa yang mereka takuti sebagai masa depan yang tidak pasti.

Beberapa ratus meter jauhnya, merentasi keluli dan konkrit “dinding keamanan”, ramai nasionalis Ireland bertindak balas terhadap kematian seorang wanita yang pernah mereka lihat sebagai simbol penindasan British dengan sikap acuh tak acuh atau, paling banyak, simpati sopan.

Elizabeth adalah ratu selama 70 daripada 100 tahun sejarah Ireland Utara, dan selama tiga dekad “Masalah” di mana lebih daripada 3,000 mati dalam pertempuran mazhab.

Pendapat beliau sentiasa dibahagikan seperti wilayah. Renungan tentang kematiannya telah menyentuh tentang betapa Ireland Utara telah berubah sejak zaman kegemilangannya, dan betapa berkurangnya peranan mahkota semasa pemerintahan anaknya.

Penganut setia, yang ingin mengekalkan wilayah itu di bawah pemerintahan British, kekal di kalangan rakyat diraja yang paling setia.

“Ia adalah sebahagian daripada budaya kami di sini … monarki adalah perkara yang besar dan besar. Dan permaisuri adalah monarki, setakat yang kami bimbang,” kata Bill Martin, 75, yang memandu sejauh 30 batu untuk mengambil gambar diraja kuil dengan iPad.

“Dia benar-benar kuat untuk United Kingdom. Saya tidak fikir Charles berada dekat dengan itu. Dia tidak berminat dengan Ireland Utara,” katanya.

‘KEBIMBANGAN YANG TIDAK DIKENALI’

Kematian ratu datang pada masa yang sukar bagi penyokong setia dan sekutu kesatuan mereka yang lebih sederhana.

Sinn Fein, bekas sayap politik Tentera Republik Ireland, menggerunkan ramai penyokong setia pada bulan Mei dengan memperoleh bilangan terbesar kerusi di parlimen serantau buat kali pertama.

Parti itu berkata satu pungutan suara untuk membenarkan Ireland Utara menyertai sebuah negara Ireland bersatu harus diadakan dalam tempoh sedekad kerana demografi dan antipati terhadap Brexit meningkatkan sokongan untuk projek itu, yang menunjukkan tinjauan pendapat paling popular di kalangan golongan muda.

Bagi penyokong setia, ratu adalah pautan langsung terakhir kepada kedua-dua Empayar dan kemenangan Perang Dunia Kedua yang menjadi pusat identiti mereka.

Dia juga dilihat sebagai seorang yang berterusan di tengah-tengah pengkhianatan yang dilihat oleh kerajaan British – daripada Perjanjian Inggeris-Ireland pada tahun 1985 yang memberi Dublin suara dalam hal ehwal Ireland Utara, kepada pengabaian Perdana Menteri Boris Johnson pada 2019 tentang ikrar untuk tidak menerima Laut Ireland. sempadan perdagangan.

“Saya rasa ada kebimbangan tentang perkara yang tidak diketahui, tetapi itu perkara biasa,” kata Doug Beattie, ketua parti kesatuan kedua terbesar, Ulster Unionists, bercakap di sebelah lukisan ratu di pejabat kawasannya di barat daya Belfast.

“Ratu seolah-olah menjadi perekat kepada seluruh kesatuan, empat negara. Jadi sentiasa ada perasaan itu … jika anda mengambil gam itu, anda mendapat rasa mungkin, mungkin keadaan lebih lemah,” katanya .

“Tetapi saya tidak semestinya pasti itu semestinya berlaku. Dengan raja baharu mungkin ada kesinambungan. Kita perlu tunggu dan lihat sahaja.”

MENCAPAI NASIONALITAS

Simbol kesatuan yang kuat, permaisuri pada tahun-tahun kemudiannya menjadi kuasa utama untuk perdamaian dengan musuh nasionalis Irelandnya, dengan lawatan negaranya ke Ireland pada 2011 yang pertama oleh seorang raja dalam hampir satu abad kemerdekaan.

Dua gerak isyarat yang menarik dalam perjalanan itu mengubah hubungannya dengan Ireland: meletakkan kalungan bunga sebagai penghormatan kepada orang Ireland yang terkorban berjuang untuk kemerdekaan daripada Britain dan menggunakan beberapa perkataan dalam bahasa Ireland dalam ucapannya di Istana Dublin.

“Terdapat banyak perkara yang dihanyutkan oleh lawatan ratu pada 2011,” kata Brian Feeney, kolumnis nasionalis Ireland. Peranan ratu sebagai bogeyman untuk nasionalis telah lama berlalu, katanya.

Ratu, yang sepupunya Lord Louis Mountbatten dibunuh oleh Tentera Republikan Ireland pada 1979, pergi lebih jauh setahun selepas lawatan negaranya dengan berjabat tangan dengan komander IRA Martin McGuinness, pemimpin Ireland Utara Sinn Fein pada masa itu.

Isyarat itu “hampir mengukuhkan proses damai” 14 tahun selepas Perjanjian Good Friday 1998 sebahagian besarnya menamatkan keganasan, kata Peter Sheridan ketua organisasi pembinaan keamanan Kerjasama Ireland yang menganjurkan acara itu dan berada beberapa meter jauhnya apabila kedua-duanya berjabat tangan.

“Ke mana lagi anda (pergi) selepas itu dari segi pengesahan peringkat atasan keamanan dan perdamaian?” katanya.

Walaupun beberapa nasionalis Ireland di bar dilaporkan bersorak berita kematian ratu dan beberapa bunga api kedengaran di Belfast, reaksi di kawasan nasionalis agak diredam, ada yang mengatakan ratu itu tidak relevan dan yang lain bahawa dia adalah lebih daripada seorang selebriti.

Sinn Fein menyeru penyokong untuk menghormati dan berkata mereka tidak sabar untuk bekerjasama dengan Charles.

“Masih ada orang yang gembira kerana dia telah pergi… tetapi tidak meraikan seperti yang berlaku ketika (bekas Perdana Menteri Britain) Margaret Thatcher meninggal dunia” pada 2013, kata Matthew Mullan, seorang berusia 19 tahun yang berjalan di Jalan Falls yang nasionalis di Belfast Barat.

Bagi kebanyakan nasionalis, dia kini dilihat sebagai orang biasa, dia berkata, “mumia seseorang, makcik, nenek, kamu tahu maksud saya.”

Dota 2 The International 11 Championship 2022 – Tarikh Battle Pass

Selepas dikeluarkan agak lewat pada tahun ini daripada yang dijangkakan, bahagian pertama Dota 2 2022 Battle Pass kini tersedia. Battle Pass mengambil format dua bahagian baharu tahun ini, dengan Bahagian I telah dilancarkan pada 1 September dengan berbilang bundle untuk pembelian. Battle Pass: Bahagian I meraikan The International 2022 dan akan tersedia hingga 2 November. Pas Pertempuran: Bahagian II akan memulakan musim pasca kejohanan pada hari berikutnya dan akan diteruskan hingga Januari. Tarikh Dota 2 TI11 Battle Pass adalah seperti berikut:

Pas Pertempuran: Bahagian I – 1 September 2022 – 2 November 2022
Pas Pertempuran: Bahagian II – 3 November 2022 – 12 Januari 2023
Pas Pertempuran Dota 2 2022: Tahap Bahagian I

Terdapat tiga bundle yang tersedia untuk pemain Dota 2 membeli semasa Battle Pass: Bahagian I. Setiap tahap Battle Pass menunjukkan peringkat permulaannya, dengan bundle yang lebih mahal menawarkan jalan pintas melalui Battle Pass. Untuk menjadikan Battle Pass Dota 2 lebih berpatutan di seluruh dunia, Battle Pass tahun ini menampilkan harga serantau untuk pakej Tahap 1.

Begini cara setiap himpunan dalam Bahagian I dipecahkan:

DOTA 2 Battle Pass: Bahagian I Tahap 1 Bundle – Bundle ini berharga USD 9.99 (atau harga serantau) dan merupakan yang paling mahal daripada tiga bundle Battle Pass untuk Bahagian I.
DOTA 2 Battle Pass: Bahagian I Level 50 Bundle – Bundle ini berharga USD 29.35 dan merupakan bundle peringkat pertengahan, bermula pemain di peringkat 50.
DOTA 2 Battle Pass: Bahagian I Level 100 Bundle – Bundle ini berharga USD 44.99 dan merupakan bundle peringkat tertinggi, bermula pemain di peringkat 100.
Selepas membeli Battle Pass, pemain akan dapat membeli peringkat tambahan untuk meningkatkan tahap dengan lebih pantas.

Semuanya termasuk dalam Dota 2 TI 11 Battle Pass

Terdapat pelbagai jenis ganjaran lagenda untuk pemain memperoleh pendapatan di kedua-dua bahagian Dota 2 TI 11 Battle Pass tahun ini. Di samping khazanah Mythical dan Immortal, mereka yang memiliki Battle Pass boleh menantikan pelbagai item Arcana baharu untuk Faceless Void dan Razor. Battle Pass juga termasuk Persona baharu untuk Crystal Maiden dan Phantom Assassin, set Prestige untuk Primal Beast, pek juruhebah khas dan banyak lagi. Walaupun beberapa ganjaran tersedia pada masa ini, yang lain sama ada dalam perjalanan atau tidak akan tiba sehingga Battle Pass: Bahagian II. Lihat laman Dota 2 untuk maklumat lanjut.

Battle Pass: Bahagian II tiba pada 3 November bersamaan dengan permulaan The International 11 Regional Qualifiers, kata Kelayakan akan diteruskan hingga 18 September. Pasukan dari enam wilayah akan bersaing untuk mendapat jemputan ke The International 11 di Singapura. Pemilik Battle Pass boleh memasukkan ramalan mereka untuk kejohanan tahun ini melalui Battle Pass itu sendiri. Mereka yang meneka keputusan Kelayakan Serantau dengan betul akan memenangi Mata Pertempuran tambahan, jadi pastikan anda memasukkan ramalan anda.