weed thailand, cannabis thailand, Ganja thailand

BANGKOK: Malaysia berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang ganja dari Thailand, terutamanya mengenai aplikasi berasaskan bukti dan produk farmaseutikal berkaitan ganja untuk tujuan perubatan, kata Khairy Jamaluddin.

Menteri Kesihatan juga berharap Malaysia dan Thailand akan terus bertukar pengetahuan teknikal dan penyelidikan klinikal mengenai penggunaan produk ganja perubatan yang selamat dan berkesan.

“Pegawai kami (Malaysia dan Thai) terus bertukar-tukar butiran teknikal supaya kami lebih memahami bukti klinikal penggunaan ganja untuk tujuan perubatan serta rangka kerja kawal selia baharu,” katanya pada sidang media bersama rakan sejawatannya dari Thailand Anutin Charnvirakul di sini Selasa (23 Ogos).

Beliau kini dalam lawatan kerja empat hari di sini atas jemputan Anutin, yang juga Timbalan Perdana Menteri.

Terdahulu, Khairy melawat Pertubuhan Farmaseutikal Kerajaan (GPO) di mana beliau diberi taklimat mengenai dasar perubatan ganja di Thailand, termasuk amalan, kaedah penanaman, penyelidikan, dan penggunaan ganja dan ketum untuk tujuan kesihatan.

Pada 9 Jun, Thailand menjadi negara Asia Tenggara pertama yang menghalalkan penanaman dan pemilikan ganja perubatan.

Khairy berkata beliau dan Anutin turut bercakap mengenai potensi dan peluang bagi Thailand melalui GPO untuk membekalkan Malaysia dengan produk ganja untuk penyelidikan klinikal ke arah penggunaan produk yang selamat dan berkesan.

“Saya juga telah meminta Anutin untuk melihat kemungkinan Malaysia membekalkan Thailand dengan bahan mentah daun ketum dan tumbuhan,” katanya.

Khairy juga berterima kasih kepada Anutin atas jemputan untuk mengetahui potensi penggunaan ganja dan ketum serta rangka kerja undang-undang untuk kegunaan perubatannya.

“Saya ingin mengucapkan tahniah kepada Anutin dan Kementerian Kesihatan Awam Thailand yang telah berjaya mengubah ganja menjadi sesuatu yang membawa manfaat kepada kesihatan dan kesejahteraan rakyat Thailand,” katanya.

Beliau menyatakan bahawa penanaman ganja juga menyediakan sumber pendapatan baharu kepada petani dan orang ramai.

Ketika ditanya sama ada Malaysia bercadang untuk menghalalkan ganja untuk tujuan perubatan, Khairy berkata, “jika bukti klinikal mempunyai begitu.”

“Salah satu pengajaran utama daripada pengalaman Thailand ialah melihat data klinikal dan data yang dikumpul untuk penggunaan ganja untuk tujuan perubatan.

“Sekiranya kami berpuas hati dengan data itu, itu pasti akan mempengaruhi kami untuk membuka penggunaan ganja untuk tujuan perubatan,” katanya.

Beliau menambah bahawa langkah Thailand dalam menerajui menghalalkan penanaman dan pemilikan ganja perubatan adalah contoh yang baik dalam Asean di mana negara anggota lain boleh menggunakan bukti untuk menggubal dasar.

Anutin juga berkata beliau tidak sabar-sabar untuk berkongsi pengalaman Thailand dalam perubatan ganja dengan Khairy dan Malaysia.

Tambahnya, dia juga gembira untuk berkongsi pengalamannya mengenai proses menghalalkan ganja perubatan.

Terdahulu, Khairy melawat Hospital Antarabangsa Bumrungrad, salah satu hospital swasta terbesar di Asia Tenggara, untuk mempelajari amalan terbaik dalam pelancongan perubatan.

Dota 2 The International 11 Championship 2022 – Tarikh Battle Pass

Selepas dikeluarkan agak lewat pada tahun ini daripada yang dijangkakan, bahagian pertama Dota 2 2022 Battle Pass kini tersedia. Battle Pass mengambil format dua bahagian baharu tahun ini, dengan Bahagian I telah dilancarkan pada 1 September dengan berbilang bundle untuk pembelian. Battle Pass: Bahagian I meraikan The International 2022 dan akan tersedia hingga 2 November. Pas Pertempuran: Bahagian II akan memulakan musim pasca kejohanan pada hari berikutnya dan akan diteruskan hingga Januari. Tarikh Dota 2 TI11 Battle Pass adalah seperti berikut:

Pas Pertempuran: Bahagian I – 1 September 2022 – 2 November 2022
Pas Pertempuran: Bahagian II – 3 November 2022 – 12 Januari 2023
Pas Pertempuran Dota 2 2022: Tahap Bahagian I

Terdapat tiga bundle yang tersedia untuk pemain Dota 2 membeli semasa Battle Pass: Bahagian I. Setiap tahap Battle Pass menunjukkan peringkat permulaannya, dengan bundle yang lebih mahal menawarkan jalan pintas melalui Battle Pass. Untuk menjadikan Battle Pass Dota 2 lebih berpatutan di seluruh dunia, Battle Pass tahun ini menampilkan harga serantau untuk pakej Tahap 1.

Begini cara setiap himpunan dalam Bahagian I dipecahkan:

DOTA 2 Battle Pass: Bahagian I Tahap 1 Bundle – Bundle ini berharga USD 9.99 (atau harga serantau) dan merupakan yang paling mahal daripada tiga bundle Battle Pass untuk Bahagian I.
DOTA 2 Battle Pass: Bahagian I Level 50 Bundle – Bundle ini berharga USD 29.35 dan merupakan bundle peringkat pertengahan, bermula pemain di peringkat 50.
DOTA 2 Battle Pass: Bahagian I Level 100 Bundle – Bundle ini berharga USD 44.99 dan merupakan bundle peringkat tertinggi, bermula pemain di peringkat 100.
Selepas membeli Battle Pass, pemain akan dapat membeli peringkat tambahan untuk meningkatkan tahap dengan lebih pantas.

Semuanya termasuk dalam Dota 2 TI 11 Battle Pass

Terdapat pelbagai jenis ganjaran lagenda untuk pemain memperoleh pendapatan di kedua-dua bahagian Dota 2 TI 11 Battle Pass tahun ini. Di samping khazanah Mythical dan Immortal, mereka yang memiliki Battle Pass boleh menantikan pelbagai item Arcana baharu untuk Faceless Void dan Razor. Battle Pass juga termasuk Persona baharu untuk Crystal Maiden dan Phantom Assassin, set Prestige untuk Primal Beast, pek juruhebah khas dan banyak lagi. Walaupun beberapa ganjaran tersedia pada masa ini, yang lain sama ada dalam perjalanan atau tidak akan tiba sehingga Battle Pass: Bahagian II. Lihat laman Dota 2 untuk maklumat lanjut.

Battle Pass: Bahagian II tiba pada 3 November bersamaan dengan permulaan The International 11 Regional Qualifiers, kata Kelayakan akan diteruskan hingga 18 September. Pasukan dari enam wilayah akan bersaing untuk mendapat jemputan ke The International 11 di Singapura. Pemilik Battle Pass boleh memasukkan ramalan mereka untuk kejohanan tahun ini melalui Battle Pass itu sendiri. Mereka yang meneka keputusan Kelayakan Serantau dengan betul akan memenangi Mata Pertempuran tambahan, jadi pastikan anda memasukkan ramalan anda.