Gempa bumi kuat menggegarkan Taiwan

Gempa bumi kuat menggegarkan sebahagian besar Taiwan semalam, menumbangkan sebuah bangunan tiga tingkat dan memerangkap sementara empat orang di dalamnya, menyebabkan kira-kira 400 pelancong terkandas di lereng gunung dan menyebabkan sebahagian kereta api penumpang terkeluar dari landasannya.
Gempa dengan magnitud 6.8 itu adalah yang terbesar dalam kalangan berpuluh-puluh yang menggegarkan pantai tenggara pulau itu sejak petang Sabtu apabila gempa 6.4 melanda kawasan yang sama.
Tiada laporan segera mengenai kecederaan serius.
Gempa semalam melanda pada 2.44 petang waktu tempatan kira-kira 50km ke utara bandar Taitung pada kedalaman 10km, kata Kajian Geologi Amerika Syarikat (USGS).
Kekuatan awalnya diberikan sebagai magnitud 7.2 tetapi USGS kemudian menurunkannya kepada gempa bumi 6.8 magnitud.
Kebanyakan kerosakan kelihatan berada di utara pusat gempa, yang menurut Biro Cuaca Pusat Taiwan berada di bandar Chishang pada kedalaman yang agak cetek 7km.
Bangunan tiga tingkat itu, yang mempunyai kedai serbaneka 7-Eleven di tingkat bawah dan kediaman di tingkat atas, runtuh di bandar Yuli berdekatan, kata Agensi Berita Pusat pulau itu.
Pemilik bangunan berusia 70 tahun dan isterinya diselamatkan terlebih dahulu, tetapi mengambil masa lebih lama untuk mendapatkan seorang wanita berusia 39 tahun dan anak perempuannya berusia lima tahun.
Gambar yang dikeluarkan oleh kerajaan bandar Hualien menunjukkan gadis itu berbaring di atas selimut dan diturunkan tangga besi dari atas serpihan oleh pekerja penyelamat bertopi keledar dalam pakaian seragam oren.
Dua tingkat teratas bangunan itu dibiarkan terhampar di seberang jalan kecil dan ke seberang, dengan wayar elektrik ditarik ke bawah oleh struktur yang tumbang.
Lebih 7,000 isi rumah dilaporkan terputus bekalan elektrik di Yuli, dan paip air turut rosak.
Pasukan penyelamat bergegas ke jambatan runtuh di jalan dua lorong di kawasan yang kelihatan seperti kawasan luar bandar di bandar yang sama di mana tiga orang dan satu atau lebih kenderaan mungkin terjatuh, menurut laporan media.
Juga di Yuli, tanah runtuh memerangkap hampir 400 pelancong di atas gunung yang terkenal dengan bunga teratai oren yang menyelubungi cerunnya sepanjang tahun ini, kata Agensi Berita Pusat.
Mereka tidak mempunyai bekalan elektrik dan isyarat telefon bimbit yang lemah.
Serpihan dari kanopi jatuh di atas platform di stesen Dongli di bandar Fuli, yang terletak di antara Yuli dan pusat gempa di Chishang, melanggar kereta api yang lalu, menggelincirkan enam kereta, tambah Agensi Berita Pusat, memetik pentadbiran kereta api. Tiada seorang pun daripada 20 penumpang yang cedera.
Gegaran itu dirasai di hujung utara pulau di Taipei.
Di bandar Taoyuan, barat Taipei dan 210km utara pusat gempa, seorang lelaki cedera akibat siling runtuh di tingkat lima sebuah pusat sukan.
Agensi Meteorologi Jepun mengeluarkan amaran tsunami untuk beberapa pulau selatan Jepun berhampiran Taiwan tetapi kemudiannya membatalkannya.

Dota 2 The International 11 Championship 2022 – Tarikh Battle Pass

Selepas dikeluarkan agak lewat pada tahun ini daripada yang dijangkakan, bahagian pertama Dota 2 2022 Battle Pass kini tersedia. Battle Pass mengambil format dua bahagian baharu tahun ini, dengan Bahagian I telah dilancarkan pada 1 September dengan berbilang bundle untuk pembelian. Battle Pass: Bahagian I meraikan The International 2022 dan akan tersedia hingga 2 November. Pas Pertempuran: Bahagian II akan memulakan musim pasca kejohanan pada hari berikutnya dan akan diteruskan hingga Januari. Tarikh Dota 2 TI11 Battle Pass adalah seperti berikut:

Pas Pertempuran: Bahagian I – 1 September 2022 – 2 November 2022
Pas Pertempuran: Bahagian II – 3 November 2022 – 12 Januari 2023
Pas Pertempuran Dota 2 2022: Tahap Bahagian I

Terdapat tiga bundle yang tersedia untuk pemain Dota 2 membeli semasa Battle Pass: Bahagian I. Setiap tahap Battle Pass menunjukkan peringkat permulaannya, dengan bundle yang lebih mahal menawarkan jalan pintas melalui Battle Pass. Untuk menjadikan Battle Pass Dota 2 lebih berpatutan di seluruh dunia, Battle Pass tahun ini menampilkan harga serantau untuk pakej Tahap 1.

Begini cara setiap himpunan dalam Bahagian I dipecahkan:

DOTA 2 Battle Pass: Bahagian I Tahap 1 Bundle – Bundle ini berharga USD 9.99 (atau harga serantau) dan merupakan yang paling mahal daripada tiga bundle Battle Pass untuk Bahagian I.
DOTA 2 Battle Pass: Bahagian I Level 50 Bundle – Bundle ini berharga USD 29.35 dan merupakan bundle peringkat pertengahan, bermula pemain di peringkat 50.
DOTA 2 Battle Pass: Bahagian I Level 100 Bundle – Bundle ini berharga USD 44.99 dan merupakan bundle peringkat tertinggi, bermula pemain di peringkat 100.
Selepas membeli Battle Pass, pemain akan dapat membeli peringkat tambahan untuk meningkatkan tahap dengan lebih pantas.

Semuanya termasuk dalam Dota 2 TI 11 Battle Pass

Terdapat pelbagai jenis ganjaran lagenda untuk pemain memperoleh pendapatan di kedua-dua bahagian Dota 2 TI 11 Battle Pass tahun ini. Di samping khazanah Mythical dan Immortal, mereka yang memiliki Battle Pass boleh menantikan pelbagai item Arcana baharu untuk Faceless Void dan Razor. Battle Pass juga termasuk Persona baharu untuk Crystal Maiden dan Phantom Assassin, set Prestige untuk Primal Beast, pek juruhebah khas dan banyak lagi. Walaupun beberapa ganjaran tersedia pada masa ini, yang lain sama ada dalam perjalanan atau tidak akan tiba sehingga Battle Pass: Bahagian II. Lihat laman Dota 2 untuk maklumat lanjut.

Battle Pass: Bahagian II tiba pada 3 November bersamaan dengan permulaan The International 11 Regional Qualifiers, kata Kelayakan akan diteruskan hingga 18 September. Pasukan dari enam wilayah akan bersaing untuk mendapat jemputan ke The International 11 di Singapura. Pemilik Battle Pass boleh memasukkan ramalan mereka untuk kejohanan tahun ini melalui Battle Pass itu sendiri. Mereka yang meneka keputusan Kelayakan Serantau dengan betul akan memenangi Mata Pertempuran tambahan, jadi pastikan anda memasukkan ramalan anda.